O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020

Δημόσια ακρόαση στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία της Ελίζας Βόζεμπεργκ για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας στο διαδίκτυο

 


Δημόσια ακρόαση πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και ειδικότερα της βίας στον κυβερνοχώρο, ύστερα από πρωτοβουλία της ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και του ΕΛΚ, Αντιπροέδρου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και εισηγήτριας της ομότιτλης έκθεσης εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Ελίζας Βόζεμπεργκ – Βρυωνίδη.

Η ακρόαση οργανώθηκε λίγες ημέρες μετά την παγκόσμια ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών προκειμένου μέσω της ανταλλαγής απόψεων με ευρωβουλευτές και ειδήμονες του αντικειμένου να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία της σχετικής έκθεσης, που αποτελεί τη μοναδική έκθεση νομοθετικού περιεχομένου της Επιτροπής Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων για την τρέχουσα κοινοβουλευτική θητεία.

 

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ανοίγοντας τη συζήτηση ως εισηγήτρια της έκθεσης, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής καθώς και στα ελλιπή διαθέσιμα τεχνικά και νομοθετικά εργαλεία για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής βίας κατά των γυναικών, που αποτελεί ένα σχετικά πρόσφατο φαινόμενο. Προχωρώντας σε μια στατιστική αποτίμηση της κατάστασης, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ακόμα δεν κατέχουμε πλήρη εικόνα της συνολικής έκτασης της βίας στον κυβερνοχώρο, που φαίνεται να είναι πιο διαδεδομένη μεταξύ νεότερων χρηστών ηλικίας 18-29 ετών.

Η κ. Βόζεμπεργκ δεν παρέλειψε να αναφερθεί μεταξύ άλλων στην παρούσα κατάσταση την πανδημίας που έχει οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων βίας ενώ ανέλυσε το φαινόμενο και από νομική σκοπιά, μέσα από την πολυετή εμπειρία της στην ποινική δικηγορία, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη κάλυψης των νομικών κενών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και στην προστασία και ουσιαστική υποστήριξη των θυμάτων.

 

Σε μία σύντομη οριοθέτηση του περιεχομένου της έκθεσης, η κ. Βόζεμπεργκ μίλησε για το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την παραπληροφόρηση στο διαδίκτυο και τα fake news, την ψηφιακή ασφάλεια των φύλων, τα μέτρα εντοπισμού και δίωξης αλλά και την ανακοινωθείσα πρόθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποβάλει νέα νομοθετική πρόταση για τη βία κατά των γυναικών, εκφράζοντας μάλιστα την πεποίθηση ότι η έκθεση θα αποτελέσει τη βάση για την νέα ευρωπαϊκή πρωτοβουλία.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου