O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

Ανάγκη να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των διαφανών μασκών και την ανάγκη έγκρισης και διανομής τους

 Ανδρας που φορά χειρουργική μάσκα

Την ανάγκη να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των διαφανών μασκών και την ανάγκη έγκρισης και διανομής τους τόνισε ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ Στέλιος Κυμπουρόπουλος, καθώς μέρα με τη μέρα αποκόβονται κάποιες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από την καθημερινότητά και την εργασία τους, απλά γιατί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Αναφέρθηκε πως με την εφαρμογή της μάσκας, η κάλυψη μεγάλου μέρους χαρακτηριστικών, μας στερεί τη δυνατότητα πλέον να αναγνωρίσουμε εκφράσεις του προσώπου ή κινήσεις των χειλιών των ανθρώπων που συνομιλούμε. Παράλληλα, το ίδιο αναδεικνύει το μεγάλο πρόβλημα, που αφορά την επικοινωνία για τους κωφούς συνανθρώπους μας. Για εκείνους είναι απαραίτητο να βλέπουν τα χείλη και το πρόσωπο, ώστε να κατανοούν τις λέξεις και να μπορούν να επικοινωνούν.

Τόνισε συγκεκριμένα: ''Πρέπει, λοιπόν, να επιταχύνουμε και να προχωρήσουμε άμεσα στην έγκριση και διανομή διαφανών μασκών ακολουθώντας φυσικά πάντα τις οδηγίες και τα ιατρικά πρωτόκολλά της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών για την παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού.''

Έκλεισε λέγοντας: ''Η Ε. Ε. πρέπει να δημιουργήσει μια «κοινή δεξαμενή» ιατρικού εξοπλισμού έτοιμη να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, να καταβληθούν προσπάθειες για να μειωθεί το κόστος απόκτησης τους, ώστε να προσεγγίσει αυτό των χειρουργικών μασκών. Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ένωση για την υγεία για το καλό των πολιτών μας!''

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης:

Σας ευχαριστώ κ. Πρόεδρε,

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Θα ήθελα να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στο θέμα των διαφανών μασκών και την ανάγκη έγκρισης και διανομής τους.

Από την αρχή της πανδημίας η χρήση της μάσκας αποτέλεσε μια νέα προσθήκη στην καθημερινότητα μας με σκοπό την ασφάλειά μας και την ασφάλεια των συνανθρώπων μας. Δυστυχώς κατόρθωσε από ένα απαραίτητο ιατρικό εργαλείο να μετατραπεί σε αναπόσπαστο μέρος της καθημερινότητας μας.

Η εφαρμογή της μάσκας και η κάλυψη μεγάλου μέρους χαρακτηριστικών μας στερεί τη δυνατότητα πλέον να αναγνωρίσουμε εκφράσεις του προσώπου ή κινήσεις των χειλιών των ανθρώπων που συνομιλούμε.

Το αναφέρω αυτό γιατί εκτός από το κοινωνικό επίπεδο, αναδεικνύεται και ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα, που αφορά την επικοινωνία για τους κωφούς συνανθρώπους μας. Για εκείνους είναι απαραίτητο να βλέπουν τα χείλη και το πρόσωπο, ώστε να κατανοούν τις λέξεις και να μπορούν να επικοινωνούν.

Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση μου, το πρόσωπό μου είναι ο καθρέφτης των συναισθημάτων μου στο λόγο μου. Καλύπτοντάς το πολλές φορές νιώθω ότι αδυνατώ να μεταφέρω τις θέσεις μου.

Δυστυχώς, μέρα με τη μέρα αποκόβονται κάποιες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες από την καθημερινότητά και την εργασία τους, απλά γιατί δεν μπορούν να επικοινωνήσουν.

Πρέπει, λοιπόν, να επιταχύνουμε και να προχωρήσουμε άμεσα στην έγκριση και διανομή διαφανών μασκών ακολουθώντας φυσικά πάντα τις οδηγίες και τα ιατρικά πρωτόκολλά της Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών για την παραγωγή ιατρικού εξοπλισμού.

Κατανοώ, ότι η διανομή των μασκών είναι εθνική αρμοδιότητα του κάθε κράτους αλλά θα πρέπει η Ένωση να βγει μπροστά και να στηρίξει τα κράτη μέλη, όπως έκανε το Μάιο του 2020 και να δημιουργήσει μια «κοινή δεξαμενή» ιατρικού εξοπλισμού έτοιμη να χρησιμοποιηθεί ανά πάσα στιγμή, να καταβληθούν προσπάθειες για να μειωθεί το κόστος απόκτησης τους, ώστε να προσεγγίσει αυτό των χειρουργικών μασκών.

Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ένωση για την υγεία για το καλό των πολιτών μας!

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου