O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018

Ανταλλαγή στοιχείων ποινικού μητρώου: Επιτεύχθηκε συμφωνία για τη βελτίωση του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου όσον αφορά καταδικασθέντες υπηκόους τρίτων χωρών

Χθες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία σχετικά με την πρόταση της Επιτροπής να δημιουργηθεί κεντρικό σύστημα ECRIS-TCN για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών ποινικού μητρώου όσον αφορά καταδικασθέντες πολίτες τρίτων χωρών (TCN) και απάτριδες μέσω του υφιστάμενου Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών Ποινικού Μητρώου (ECRIS). Η πρόταση υποβλήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Θεματολογίου για την Ασφάλεια προκειμένου να ενισχυθεί η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διασυνοριακού εγκλήματος.

Η Επίτροπος Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων, κ. Βιέρα Γιούροβα, δήλωσε: «Οι εγκληματίες δρουν διασυνοριακά και, ως εκ τούτου, οι αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να μπορούν
να συνεργάζονται απρόσκοπτα σε ολόκληρη την Ευρώπη για τη σύλληψη των εν λόγω εγκληματιών. Το νέο σύστημα ανταλλαγής στοιχείων ποινικών μητρώων θα καταστήσει την ανταλλαγή ταχύτερη, ενώ στη βάση δεδομένων θα περιλαμβάνονται και οι υπήκοοι τρίτων χωρών. Δικαστές, εισαγγελείς και αστυνομία θα είναι καλύτερα εξοπλισμένοι ώστε να συνεργάζονται και να καταπολεμούν το έγκλημα σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό θα καταστήσει την Ευρώπη ασφαλέστερη για όλους τους πολίτες της».

Το νέο σύστημα θα αποτελείται από μια επικαιροποιημένη κεντρική βάση δεδομένων που θα περιέχει στοιχεία ταυτότητας (ποινικά μητρώα και δακτυλικά αποτυπώματα) από καταδικασθέντες υπηκόους τρίτων χωρών και απάτριδες. Η βάση δεδομένων θα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά και οι αρχές θα έχουν τη δυνατότητα εύκολης αναζήτησης με μηχανισμό θετικού/αρνητικού αποτελέσματος: η θετική απάντηση θα προσδιορίζει τα κράτη μέλη από τα οποία μπορούν να ληφθούν πλήρη στοιχεία ποινικού μητρώου για συγκεκριμένο πρόσωπο. Επίσης, το νέο σύστημα θα επικοινωνεί διαλειτουργικά με άλλες βάσεις δεδομένων της ΕΕ που διαχειρίζεται και αναπτύσσει ο οργανισμός eu-LISA (Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Λειτουργική Διαχείριση Συστημάτων ΤΠ Μεγάλης Κλίμακας στον Χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου