O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων: η ΕΕ καταγράφει υψηλό εμπορικό πλεόνασμα

Σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία έκθεση για το εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα, τον Σεπτέμβριο του 2019 η ΕΕ κατέγραψε το υψηλότερο μηνιαίο εμπορικό της πλεόνασμα, το οποίο διαμορφώθηκε σε 3,7 δισ. ευρώ. Τον ίδιο μήνα, οι εξαγωγές αγροδιατροφικών προϊόντων της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 18 % σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, ενώ και οι εισαγωγές σημείωσαν αύξηση, της τάξης του 6 %. Όσον αφορά τη αξία των μηνιαίων εξαγωγών, οι υψηλότερες αυξήσεις καταγράφηκαν για την Κίνα (+ 55,4 %), τις Ηνωμένες Πολιτείες (+ 15,6 %) και την Ιαπωνία (+ 30,6 %). Όσον αφορά τις κατηγορίες προϊόντων, την αύξηση των εξαγωγών στήριξαν κυρίως το χοιρινό κρέας, τα οινοπνευματώδη ποτά και τα ηδύποτα, το σιτάρι και οι οίνοι.
Χάρη στις καλές επιδόσεις των εξαγωγών το 2019 και στην ελαφρώς χαμηλότερη αύξηση των εισαγωγών, το εμπορικό πλεόνασμα για το 12μηνο Οκτώβριος 2018 - Σεπτέμβριος 2019 ανήλθε στο πρωτοφανές επίπεδο των 27,8 δισ. ευρώ.
 
Η μηνιαία έκθεση περιλαμβάνει έναν πίνακα όπου παρουσιάζονται το εμπορικό ισοζύγιο, η εξέλιξή του ανά κατηγορία προϊόντος και οι κύριοι εμπορικοί εταίροι, από τον Οκτώβριο του 2017 έως τον Αύγουστο του 2019.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου