O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Πέμπτη 30 Απριλίου 2020

ΔΕΕ: ΕΚΤΑΚΤΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗΣ–Η υπηρεσία επιφυλακής από περιπολία της ουγγρικής αστυνομίας παρέμβασης εμπίπτει στο πεδίο της οδηγίας για το χρόνο εργασίας, εκτός εάν συντρέχουν εξαιρετικές περιστάσεις.

Υπόθεση C‑211/19, UO κατά Készenléti Rendőrség
Ο UΟ, μέλος της ουγγρικής αστυνομίας επέμβασης, ανήκει στο  σώμα της Készenléti Rendőrség (Δυνάμεως Ταχείας Επεμβάσεως), τμήματος με ειδικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένης της περιπολίας στα σύνορα της Ουγγαρίας με κράτη εκτός του χώρου Σένγκεν. Από τον Ιούλιο του 2015 έως τον Απρίλιο του 2017, ο UO συμμετείχε ως μέλος μονάδας περιπολίας σε επιχειρήσεις που αφορούσαν την ασφάλεια των συνόρων της Ουγγαρίας με τη Σερβία, την Κροατία και την Ρουμανία, συνδεόμενες με τη μεταναστευτική κατάσταση στα Βαλκάνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, τον διέταξαν να παρέχει, σε περιπολία, αφενός, έκτακτες υπηρεσίες και, αφετέρου,
βάρδιες που υπερέβαιναν το σύνηθες ωράριo.
Για την ουγγρική αστυνομία επέμβασης, ο χρόνος εκτέλεσης της βάρδιας του UΟ αποτελούσε περίοδο ανάπαυσης, για την οποία ο αστυνομικός δεν μπορούσε να επωφεληθεί με επίδομα βάρδιας. Αντίθετα, ο UΟ εκτιμά ότι κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου παρείχε στην πραγματικότητα υπηρεσία επιφυλακής πέραν του συνηθισμένου ημερήσιου χρόνου παροχής υπηρεσιών, που πρέπει να θεωρείται ως «χρόνος εργασίας», εμπίπτοντας στο πεδίο εφαρμογής της οδηγίας 2003/88, για το  χρόνο εργασίας, για τον οποίο πρέπει να επωφεληθεί με αποζημίωση για έκτακτη υπηρεσία επιφυλακής.
Στο πλαίσιο της δικαστικής διαδικασίας που κίνησε ο UO κατά του εργοδότη του, το Miskolci Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság  (δικαστήριο διοικητικών και εργατικών διαφορών του Miskolc, Ουγγαρία) ζητεί ενώπιον του ΔΕΕ να διευκρινισθεί εάν η δραστηριότητα του μέλους της ουγγρικής αστυνομίας επέμβασης ενέχει εγγενείς ιδιαιτερότητες που αφορούν ειδικές δράσεις της δημόσιας διοίκησης και αντιτίθενται στην εφαρμογή της οδηγίας για το χρόνο εργασίας, η οποία ορίζει το πεδίο εφαρμογής της με παραπομπή στην οδηγία 89/391 για την υγεία και ασφάλεια κατά την εργασία.



Με τη σημερινή του απόφαση, το ΔΕΕ κρίνει ότι η οδηγία για το χρόνο εργασίας εφαρμόζεται στα μέλη της ουγγρικής αστυνομίας επέμβασης που διασφαλίζει την επιτήρηση των εξωτερικών συνόρων του χώρου Σένγκεν στο πλαίσιο της μεταναστευτικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου