O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τρίτη 7 Μαΐου 2013

Φρένο στη λιτότητα ζητά ο Όλι Ρεν

Για «δυνατότητα επιβράδυνσης της δημοσιονομικής προσαρμογής» χωρίς όμως να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες για το πως θα μπορούσε να γίνει αυτό μίλησε την Τρίτη ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν. Προς αποφυγή, μάλιστα, παρεξηγήσεων για τις προθέσεις του έσπευσε να συμπληρώσει ότι πρέπει να συνεχιστούν εντατικά οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Ο Φιλανδός πολιτικός επικαλέστηκε τρεις λόγους για το «φρένο στη λιτότητα» που επιβάλλει στην Ε.Ε. η Γερμανία. Πρώτον, όπως είπε, διότι έχει αυξηθεί η αξιοπιστία της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζουν τα κράτη μέλη από το 2011,
δεύτερον, επειδή οι αποφάσεις της ΕΚΤ σταθεροποιούν τις αγορές και τρίτον, χάρη στη μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ, η οποία παρέχει ένα αποτελεσματικό πλαίσιο για τη σταδιακή δημοσιονομική προσαρμογή και την πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Εκτίμησε, επίσης, ότι η σταθεροποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας αναμένεται εντός του 2013 και η τόνωση της ανάπτυξης από το 2014 και μετά.
Εξέφρασε, ωστόσο, την ανησυχία του για την άνοδο της ανεργίας, στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη.
Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη να επιλυθεί, με όλα τα δυνατά μέσα, η «παγίδα ρευστότητας», ή η παγίδα χρηματοδότησης των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, κυρίως στη νότια Ευρώπη.
Για τον Ρεν το επόμενο βήμα για την εμβάθυνση της ΟΝΕ είναι η τραπεζική ένωση, η οποία θα ενισχύσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και θα σπάσει το γόρδιο δεσμό μεταξύ των τραπεζικών κρίσεων και των κρίσεων των κρατικών χρεών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου