O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Έγκριση από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της έκθεσης για την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους-μέλους

Ψηφίστηκε σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η αναδιατύπωση της οδηγίας 93/7/ΕΟΚ, που αφορά στον επαναπατρισμό πολιτιστικών αγαθών που χαρακτηρίζονται ως "εθνικοί θησαυροί" και έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους από το 1993 και μετά.

Ως  εισηγήτρια της Σοσιαλιστικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αναδιατύπωση της οδηγίας η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ καθ. Χρυσούλα Παλιαδέλη συμμετείχε με παρεμβάσεις στο κείμενο και στον άτυπο τρίλογο ανάμεσα στο Ευρωπαϊκό
Κοινοβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Συμβούλιο, που ολοκληρώθηκε με επιτυχία, επιτρέποντας την ψήφισή της στη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας.

Η αναδιατυπωμένη οδηγία:
Α. διευκολύνει τις διαδικασίες και επεκτείνει τα χρονικά όρια για την άσκηση αγωγής και την παραγραφή της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών και
Β. μεταφέρει το βάρος της καλής πίστης και της δέουσας επιμέλειας στον κάτοχο του αγαθού, που πρέπει να αποδείξει πως  για την απόκτησή του είχε βεβαιωθεί ότι πρόκειται για προϊόν νόμιμης και όχι αρχαιοκαπηλικής διακίνησης.

Με τροπολογίες της κ. Παλιαδέλη περιλαμβάνονται πλέον στην οδηγία και προϊόντα λαθρανασκαφών, ενώ η χρήση του ηλεκτρονικού εργαλείου πληροφόρησης για την εσωτερική αγορά (IMI) πρέπει να είναι ειδικά προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του πολιτιστικού αγαθού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου