O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Οριστικά εκτός του προγράμματος της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα - Τι είπε ο Ντράγκι για την Ελλάδα

Οριστικά εκτός του προγράμματος της ΕΚΤ τα ελληνικά ομόλογα - Τι είπε ο Ντράγκι για την ΕλλάδαΗ ΕΚΤ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αγορές ελληνικών ομολόγων, δεδομένου ότι τα ομόλογα που ήδη κατέχει έχουν ξεπεράσει το επιτρεπόμενο ποσοστό, το οποίο έχει τεθεί βάσει του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE).
Αυτό ανέφερε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, υπενθυμίζοντας ότι η ΕΚΤ έχει ήδη δανείσει την Ελλάδα 100 δισ. ευρώ.
Ο δανεισμός είναι στο 68% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη. Η ΕΚΤ έχει όριο στην αγορά ομολόγων από συγκεκριμένα κράτη (33%), το οποίο έχει ξεπεραστεί στην περίπτωση της Ελλάδας, διευκρίνισε ο κ. Ντράγκι.
Ερωτηθείς για τους λόγους που
δεν περιλαμβάνονται τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ανέφερε ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να αγοράζει ομόλογα μίας χώρας χωρίς τη θετική αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής, από τη στιγμή που τα ελληνικά ομόλογα δεν διαθέτουν αξιολόγηση επενδυτικού ρυθμού.
Όπως είπε επίσης ο κ. Ντράγκι, η ΕΚΤ λειτουργεί με κανόνες και δεν είναι πολιτικό ίδρυμα. Για να ξεκινήσει την αγορά ομολόγων θα πρέπει να τηρούνται οι κανόνες, η βάση των οποίων είναι η επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, σημείωσε.
Επικαλέστηκε δε το άρθρο 1 της Συνθήκης βάσει του οποίου απαγορεύεται η νομισματική χρηματοδότηση για την εξυπηρέτηση χρέους.
Με αυτόν τον τρόπο ο Μάριο Ντράγκι έκλεισε την πόρτα στην Ελλάδα και για το αίτημά της να αυξηθεί το όριο για την έκδοση εντόκων γραμματίων προκειμένου να καλύψει μέρος των χρηματοδοτικών της αναγκών. Μάλιστα ανέφερε πως μόνο αν υπάρξει πολιτική συμφωνία στο Eurogroup η ΕΚΤ θα πάρει πιο θετικές αποφάσεις για την Ελλάδα.
O κεντρικός τραπεζίτης ζήτησε πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις για να δεχτεί τα ελληνικά ομόλογα.
Οι αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ θα ξεκινήσουν στις 9 Μαρτίου και θα ανέρχονται σε 60 δισ. ευρώ μηνιαίως. Tο πρόγραμμα θα τρέξει έως τον Σεπτέμβριο του 2016 ή έως ότου η ΕΚΤ δει τα επίπεδα του πληθωρισμού να επιστρέψουν στο επίπεδο που έχει ορίσει κοντά στο 2%.

"Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα ενισχύσει την ανάπτυξη", είπε ο κ. Ντράγκι, επισημαίνοντας ότι ήδη μόνο από την εξαγγελία του προγράμματος υπήρξαν θετικά αποτελέσματα για την οικονομία της ευρωζώνης.

Επίσης, πρόσθεσε, θα ανακόψει τις αποπληθωριστικές πιέσεις και θα συμβάλλει στην επιστροφή του πληθωρισμού στην ευρωζώνη κοντά στο 2%, που αποτελεί στόχο της κεντρικής ευρωτράπεζας. 

Πάντως, αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά τους διατήρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τα επιτόκια του ευρώ στο επίπεδο του 0,05%. Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης, με το οποίο οι τράπεζες δανείζονται από την ΕΚΤ, παραμένει στο 0,30%.
Το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων παραμένει σε αρνητικά επίπεδα, στο -0,20%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου