O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Για μια νέα Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας: η ΕΕ ξεκινά διαβούλευση για το μέλλον των σχέσεών της με τις γειτονικές χώρες

Η Ύπατη Εκπρόσωπος για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Federica Mogherini, και ο Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, κ. Johannes Hahn, ξεκινούν σήμερα διαβούλευση σχετικά με το μέλλον της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Γειτονίας (ΕΠΓ). Η τελευταία επανεξέταση της ΕΠΓ πραγματοποιήθηκε το 2011. Δεδομένων των σημαντικών εξελίξεων στις γειτονικές χώρες έκτοτε, είναι πλέον απαραίτητο να πραγματοποιηθεί ριζική επανεξέταση των αρχών στις οποίες βασίζεται η πολιτική, καθώς και του πεδίου εφαρμογής της και του τρόπου με τον οποίο πρέπει να χρησιμοποιούνται τα εργαλεία της.
«Η ΕΕ έχει ζωτικό συμφέρον να οικοδομήσει ισχυρές εταιρικές σχέσεις με τους γείτονές της. Πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή έχουν
αυξήσει τις προκλήσεις που όλοι αντιμετωπίζουμε: από τις οικονομικές πιέσεις έως την παράτυπη μετανάστευση και τις απειλές για την ασφάλεια. Χρειαζόμαστε ισχυρή πολιτική ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτά τα ζητήματα. Χρειάζεται επίσης να κατανοήσουμε καλύτερα τις διαφορετικές προσδοκίες, αξίες και συμφέροντα των εταίρων μας. Αυτό ακριβώς αφορά η επανεξέταση, προκειμένου να έχουμε ακμαία πολιτική σχέση με τους γείτονές μας.», δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος/ Αντιπρόεδρος, κα Federica Mogherini.
«Είναι προς το συμφέρον της ίδιας της ΕΕ να εδραιώσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στα σύνορά της. Η επανεξέταση θα μας βοηθήσει να εργαστούμε πιο αποτελεσματικά για την επίτευξη αυτών των στόχων. Επιθυμώ να υπάρξει πιο ισότιμη εταιρική σχέση, η οποία να φέρνει αποτελέσματα.», πρόσθεσε ο Επίτροπος κ.Johannes Hahn.
Στόχος είναι να πραγματοποιηθεί η ευρύτερη δυνατή διαβούλευση, τόσο με εταίρους στις γειτονικές χώρες όσο και με ενδιαφερόμενους φορείς σε ολόκληρη την ΕΕ, έως το τέλος Ιουνίου. Μετά από αυτήν τη διαβούλευση, θα ακολουθήσει ανακοίνωση, το φθινόπωρο, που θα περιλαμβάνει προτάσεις για τη μελλοντική πορεία της ΕΠΓ.
Η διαβούλευση βασίζεται σε τέσσερις προτεραιότητες: διαφοροποίηση- εστίαση- ευελιξία- ενστερνισμός & προβολή. Έχουν ήδη προσδιοριστεί πέντε τομείς στους οποίους και οι δύο πλευρές έχουν κοινά συμφέροντα: εμπόριο και οικονομική ανάπτυξη, συνδεσιμότητα, ασφάλεια, διακυβέρνηση, μετανάστευση και κινητικότητα.
Ιστορικό της διαβούλευσης:
Ο Πρόεδρος Juncker έχει επισημάνει ότι η ΕΠΓ θα επανεξεταστεί εντός του πρώτου έτους της θητείας της νέας Επιτροπής. Στις 4 Μαρτίου 2015 εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ύπατη Εκπρόσωπο κοινό έγγραφο διαβούλευσης για να πλαισιώσει τη συζήτηση, το οποίο περιλαμβάνει ορισμένα προκαταρκτικά συμπεράσματα όσον αφορά τα διδάγματα που έχουν αντληθεί από την ΕΠΓ έως σήμερα, καθώς και 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου