O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Σάββατο 29 Αυγούστου 2015

Πενταετία συνεχούς πτώσης θα συμπληρώσει η αγορά των PCs το 2016

Σταθεροποίηση, αλλά από το 2017, θα πρέπει να αναμένεται στην παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, η οποία τόσο το 2015, όσο και το 2016, θα βρεθεί σε αρνητικό έδαφος. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της IDC, η αγορά θα σταθεροποιηθεί από το 2017, με τις πωλήσεις συσκευών για επαγγελματική χρήση να τροφοδοτούν τη ζήτηση και τον τομέα των ιδιωτικών δαπανών για ηλεκτρονικό υπολογιστή να παραμείνει με αρνητικό πρόσημο έως και το 2019. Συνολικά, η αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών για την περίοδο 2015-2019,
κατά τις εκτιμήσεις της IDC, θα καταγράψει μέση ετήσια μείωση της τάξης του 0,5% στις ώριμες αγορές του πλανήτη και άνοδο κατά 0,5%.
Για το τρέχον έτος, οι πωλήσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών θα μειωθούν, σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά 8,7%, ενώ η ανάκαμψη θα πρέπει να αναμένεται από το 2017
Για την τρέχουσα χρήση η IDC βάζει τον πήχη των πωλήσεων της διεθνούς αγοράς υπολογιστών στα 281 εκατ. τεμάχια, μειωμένες κατά 8,7% σε σχέση με το 2014. Η αγορά των PCs θα παραμείνει αρνητική και το 2016, οπότε θα “γιορτάσει” μια θλιβερή επέτειο, συμπληρώνοντας πέντε χρόνια συνεχούς μείωσης των πωλήσεων στον κλάδο.

Οι αναλυτές της IDC σχολιάζουν ότι, αρχικά, ανέμεναν πως το 2ο τρίμηνο του έτους θα είναι μεταβατική περίοδος για την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, ενόψει της έλευσης των Windows 10. Το λανσάρισμα των Windows 10 θα παρέχει μεν μια σημαντική στήριξη στις πωλήσεις, η οποία, ωστόσο, δεν θα τόσο ισχυρή, ώστε να “γυρίσει” την αγορά των ηλεκτρονικών υπολογιστών, στο σύνολο της, κατά το 2015.
Ελέω δολαρίου
Οι συναλλαγματικές αστάθειες και η υποτίμηση πολλών νομισμάτων - και του ευρώ - έναντι του δολαρίου σε συνδυασμό με έναν τεράστιο όγκο αποθεμάτων σε notebooks από προηγούμενα τρίμηνα, δεν θα επιτρέψουν στον κλάδο να ανακάμψει φέτος.

Το δε ισχυρό δολάριο θα λειτουργήσει ως ένα ισχυρό εμπόδιο στις πωλήσεις των PCs, ειδικά στις εκτός ΗΠΑ αγορές. Αρνητικά για τον κλάδο συνεχίζει να λειτουργεί η πίεση, που ασκούν στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές ανταγωνιστικές συσκευές, όπως τα tablets. 
Η ευρύτερη οικονομική αστάθεια, από τη μια πλευρά και η μη κυκλοφορία νέων μοντέλων στην αγορά στο άμεσο μέλλον (οι αναλυτές αναφέρουν ότι η δωρεάν αναβάθμιση σε Windows 10 λειτουργεί αποτρεπτικά για το λανσάρισμα νέων μοντέλων σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα) θα κρατήσει την αγορά χαμηλά και το 2016.
Αισιοδοξία
Παρά το δυσμενές τοπίο, η IDC παραμένει αισιόδοξη για σταδιακή ανάκαμψη της αγοράς των ηλεκτρονικών υπολογιστών από το 2017, όταν η προοπτική ενός νέου κύκλου ανανέωσης των συσκευών θα είναι ορατή και η εξασθένιση της επίδρασης από την αναβάθμιση των Windows θα έχει αρχίσει να γίνει αισθητή στην αγορά. Αυξημένη αναμένεται να είναι η ζήτηση, που θα προκύψει από το 2017 και από τις αναδυόμενες αγορές.

Πωλήσεις PC ανά κατηγορία προϊόντος και αγορά (πωλήσεις σε εκατ.)
Πηγή:  IDC Worldwide Quarter PC Tracker (Αύγουστος 2015)
http://www.sepe.gr/gr/research-studies/article/3826194/pedaetia-sunehous-ptosis-tha-sublirosei-i-agora-ton-pcs-to-2016/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου