O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Παρασκευή 3 Απριλίου 2020

Κορονοϊός: Η Επιτροπή ενθαρρύνει και διευκολύνει τη διασυνοριακή περίθαλψη ασθενών και την αποστολή ιατρικού προσωπικού

Σήμερα η Επιτροπή δημοσιεύει κατευθυντήριες γραμμές για τον καλύτερο συντονισμό της διασυνοριακής συνεργασίας για επείγουσα υγειονομική περίθαλψη.
Οι κατευθυντήριες γραμμές καθορίζουν επίσης την πρόσθετη στήριξη  που μπορεί να παράσχει η Επιτροπή στις υγειονομικές αρχές των κρατών μελών συντονίζοντας τα αιτήματα για διασυνοριακή επείγουσα υγειονομική βοήθεια, συγχρηματοδοτώντας τη διασυνοριακή επείγουσα μεταφορά ασθενών και ειδικευμένων ιατρικών ομάδων, αποσαφηνίζοντας τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την επιστροφή των δαπανών διασυνοριακής υγειονομικής περίθαλψης, ενθαρρύνοντας την αποστολή ομάδων ειδικευμένου ιατρικού προσωπικού και δημιουργώντας ένα σύστημα στήριξης της κλινικής διαχείρισης που θα
βοηθά τους επαγγελματίες της υγείας να μοιράζονται τις γνώσεις και την εμπειρογνωμοσύνη τους.
Ο κ. Μαργαρίτης Σχοινάς, Αντιπρόεδρος αρμόδιος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής μας, δήλωσε: «Η ενότητα και η αλληλεγγύη της ΕΕ είναι πολύ σημαντικές στη μάχη κατά του κορονοϊού. Η διασυνοριακή συνεργασία μπορεί να κάνει τη διαφορά, σώζοντας ανθρώπινες ζωές και ελαφραίνοντας τον υπερβολικό φόρτο που δέχονται οι ικανότητες ιατρικής περίθαλψης στα κράτη μέλη. Μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση εδώ και γενιές, θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας στο πλαίσιο μιας συλλογικής αντιμετώπισης».
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος αρμόδια για την υγεία, δήλωσε σχετικά: «Την κρίση του κορονοϊού θα μπορέσουμε να την ξεπεράσουμε μόνο αν είμαστε ενωμένοι. Η συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών είναι καίριας σημασίας. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε χειροπιαστά δείγματα της αλληλεγγύης της ΕΕ, καθώς κράτη μέλη περιθάλπουν ασθενείς γειτονικών κρατών, ακόμη κι όταν τα ίδια βρίσκονται υπό πίεση.  Στις περιπτώσεις αυτές, η ΕΕ έχει δείξει τον καλύτερό της εαυτό. Με τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδουμε σήμερα θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη διεύρυνση της διασυνοριακής περίθαλψης ασθενών και της ανάπτυξης υγειονομικού προσωπικού από χώρες της ΕΕ που διαθέτουν επιπλέον ικανότητες, εκεί όπου υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη. Η αλληλεγγύη σώζει ζωές».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου