O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Κυριακή 3 Μαΐου 2020

παράδοση μασκών του rescEU στην Ισπανία, την Ιταλία και την Κροατία

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΕΣ ΜΑΣΚΕΣ ΜΕ ΛΑΣΤΙΧΟ/ΚΟΡΔΟΝΙ 10 ΤΕΜΑΧΙΩΝΜετά την παράδοση προστατευτικών μασκών τύπου FFP2 στην Ιταλία την περασμένη εβδομάδα, αυτό το σαββατοκύριακο διανέμονται πρόσθετες παρτίδες στην Ισπανία, την Ιταλία και την Κροατία από το rescEU —το πρώτο κοινό ευρωπαϊκό αποθεματικό ιατρικού εξοπλισμού που δημιουργήθηκε τον προηγούμενο μήνα για να βοηθήσει τις χώρες που έχουν πληγεί από την επιδημία του κορονοϊού.

«Εργαστήκαμε σε εικοσιτετράωρη βάση για τη δημιουργία του αποθεματικού ιατρικού εξοπλισμού του rescEU. Έχουμε ήδη δημιουργήσει απόθεμα μασκών. Η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία θα είναι οι πρώτες χώρες που θα λάβουν εξοπλισμό, αλλά έπονται περισσότερες παραδόσεις. Ευχαριστώ τη Ρουμανία και τη Γερμανία, τα πρώτα κράτη μέλη που φιλοξένησαν τον εξοπλισμό rescEU», δήλωσε ο κ. Γιάνες Λέναρτσιτς, Επίτροπος αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων .

Η σημερινή στήριξη έρχεται να προστεθεί στις ιατρικές ομάδες της ΕΕ, τις μάσκες και το
απολυμαντικό που έχουν ήδη κινητοποιηθεί μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ, καθώς και στις προσφορές των κρατών μελών σε διμερές επίπεδο.

Η Ρουμανία και η Γερμανία είναι τα πρώτα κράτη μέλη που φιλοξενούν το αποθεματικό rescEU και, ως εκ τούτου, είναι υπεύθυνα για την προμήθεια του εξοπλισμού, ενώ η Επιτροπή χρηματοδοτεί το 100 % του υλικού, όπως τα μέσα ατομικής προστασίας.

Με τις πρώτες αυτές παραδόσεις έχουν παραδοθεί ήδη 330 000 μάσκες στην Ιταλία, την Ισπανία και την Κροατία. Θα ακολουθήσουν περισσότερες παραδόσεις.

Ιστορικό

Πώς λειτουργεί το αποθεματικό rescEU

Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών διαχειρίζεται τη διανομή του εξοπλισμού, ώστε να διατίθεται εκεί όπου χρειάζεται περισσότερο. Στην περίπτωση αυτή, η Ισπανία, η Ιταλία και η Κροατία επελέγησαν με βάση τις ανάγκες που εξέφρασαν οι εν λόγω χώρες στα αιτήματα συνδρομής που υπέβαλαν στο πλαίσιο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ.

Το στρατηγικό ιατρικό αποθεματικό εντάσσεται στο ευρύτερο αποθεματικό του rescEU, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, εναέρια μέσα πυρόσβεσης και ικανότητες ιατρικής εκκένωσης. Το αποθεματικό rescEU είναι το επίπεδο του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της Ένωσης που χρησιμοποιείται ως έσχατη λύση και μπορεί να ενεργοποιηθεί για κάθε είδους φυσικούς και ανθρωπογενείς κινδύνους. Στον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της Ένωσης συμμετέχουν τα κράτη μέλη της ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο (κατά τη μεταβατική περίοδο), η Ισλανδία, η Νορβηγία, η Σερβία, η Βόρεια Μακεδονία, το Μαυροβούνιο και η Τουρκία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου