O Ευρωπαϊκός Νότος δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο κάθε αναγνώστης έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή.


Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2021

Η ΕΕ προσελκύει επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ που ενισχύουν την καινοτομία στον διαστημικό τομέα

 


Σήμερα, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤΕ) αναγγέλλουν επενδύσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ στον διαστημικό τομέα, εκ των οποίων 100 εκατ. ευρώ προέρχονται από τον

προϋπολογισμό της ΕΕ, για τη στήριξη πρωτοποριακών καινοτομιών στον συγκεκριμένο τομέα. Η συμμετοχή του ΕΤΕ υποστηρίζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), τον κύριο πυλώνα του επενδυτικού σχεδίου για την Ευρώπη. Οι επενδύσεις αφορούν δύο ταμεία που εστιάζουν στη διαστημική τεχνολογία: το Orbital Ventures και το Primo Space, στο πλαίσιο του «InnovFin Space Equity Pilot», που είναι το πρώτο πιλοτικό πρόγραμμα μετοχικού κεφαλαίου για τον διαστημικό τομέα, το οποίο στηρίζεται από την ΕΕ. Το Orbital Ventures είναι ένα πανευρωπαϊκό ταμείο εκκίνησης και πρώιμου σταδίου που επικεντρώνεται στις διαστημικές τεχνολογίες, σε κατάντεις (επικοινωνίες, κρυπτογράφηση, αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων, γεωεντοπισμός, γεωσκόπηση) και ανάντεις τομείς (διαστημικό υλισμικό, υλικά, ηλεκτρονική, ρομποτική, πύραυλοι, δορυφόροι).

 

Το Primo Space, ένα ιταλικό κεφάλαιο επιχειρηματικών συμμετοχών για μεταφορά τεχνολογίας σε πρώιμο στάδιο, ήταν το πρώτο ταμείο που επέλεξε το ΕΤΕ στο πλαίσιο αυτού του πιλοτικού έργου. Το ΕΤΕ πλέον αυξάνει τη στήριξη που παρέχει. Το ταμείο είναι ένα από τα πρώτα ταμεία μεταφοράς τεχνολογίας στην Ευρώπη που επικεντρώνεται αποκλειστικά στις διαστημικές τεχνολογίες και το πρώτο του είδους του στην Ιταλία. Επενδύει σε έργα ή εταιρείες «Proof of Concept» (εξακρίβωση της δυνατότητας υλοποίησης), εκκίνησης και πρώιμου σταδίου, και θα προάγει την εμπορική αξιοποίηση ρηξικέλευθων καινοτομιών της ευρωπαϊκής διαστημικής βιομηχανίας.

 

Ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς κ. Τιερί Μπρετόν, δήλωσε σχετικά: «Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της διαστημικής βιομηχανίας είναι ουσιαστικής σημασίας για την ανάκαμψη του τομέα. Χαιρετίζω θερμά αυτές τις επενδύσεις σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις διαστημικής τεχνολογίας, που μας φέρνουν πιο κοντά στον στόχο της ψηφιακής μετάβασης. Οι επενδύσεις αυτές στηρίζουν την ανάπτυξη των ευρωπαϊκών νεοφυών διαστημικών επιχειρήσεων και δείχνουν ότι η ευρωπαϊκή διαστημική βιομηχανία βρίσκεται σε πλήρη άνθιση».

 

Η Επίτροπος Καινοτομίας, Έρευνας, Πολιτισμού, Εκπαίδευσης και Νεολαίας, κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, δήλωσε σχετικά: «Οι συναλλαγές αυτές, που επωφελούνται από το InnovFin Space Equity Pilot, θα συμβάλουν στην ενίσχυση των ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων για καινοτόμες μικρομεσαίες και νεοφυείς επιχειρήσεις του διαστημικό τομέα. Οι επενδύσεις στο Orbital Ventures και στο Primo Space μαρτυρούν την ανάπτυξη του ευρωπαϊκού διαστημικού τομέα και τη δέσμευσή μας να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις με ρηξικέλευθες ιδέες και τεχνολογίες».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου