Σχεδόν
δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η παρουσία των τεσσάρων συστημικών
τραπεζών της Ελλάδας στην ελίτ του ευρωπαϊκού banking. Βέβαια, για να
απολαύσουν οι πιστωτικοί όμιλοι τα προνόμια που τους εξασφαλίζει η
είσοδος στο… πρώτο ράφι των ευρωπαϊκών τραπεζών θα πρέπει να ξεπεράσουν
τον «σκόπελο» εν ονόματι stress tests.
Το
«έπαθλο» από αυτή την… προαγωγή είναι τεράστιο, δεδομένου ότι οι
τράπεζες που θα βρεθούν μεταξύ των κορυφαίων στην Ευρώπη θα λειτουργούν
με τις «πλάτες» του ευρωπαϊκού ταμείου εγγύησης καταθέσεων. Και πλέον η
φράση «εγγύηση καταθέσεων» είναι… ιερή για το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Αντίθετα, αν οι τέσσερις συστημικές
τράπεζες της Ελλάδας
δεν κατορθώσουν να μπουν και να μείνουν στην Α’
κατηγορία, τότε η εγγύηση των καταθέσεων θα εναπόκειται στα εθνικά
συστήματα, γεγονός που θα προκαλέσει ανησυχίες και κατ’ επέκταση φυγή
κεφαλαίων προς τις τράπεζες που στηρίζονται από το ευρωπαϊκό ταμείο
εγγύησης καταθέσεων. Γι’ αυτό, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών
κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να εξασφαλίσουν «φρέσκα»
κεφάλαια και να περάσουν με την καλύτερη δυνατή βαθμολογία τα τεστ
κοπώσεως. Ξέρουν πως αν τα καταφέρουν θα πρόκειται για τεράστια
επιτυχία- εφάμιλλη με την ανακεφαλαιοποίηση-, μέσω της οποίας θα
εξασφαλίζουν το «εισιτήριο» για το…. ευρωπαϊκό κλειστό τραπεζικό κλαμπ.Είναι γνωστό άλλωστε πως η εικόνα των ξένων επενδυτών για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα αλλάζει και είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεφύγουν οριστικά από τη «δίνη» στην οποία εγκλωβίστηκαν πριν από δυο χρόνια, λόγω της συμμετοχής τους στο «κούρεμα» των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Τα κριτήρια για την είσοδο στην τραπεζική ελίτ σχετίζονται με το ενεργητικό, μιας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει κατώτατο όριο τα 40 δισ. ευρώ. Αυτή είναι η πρώτη προϋπόθεση, την οποία όχι μόνο δεν πληρούν, αλλά ξεπερνούν κατά τουλάχιστον δυο φορές. Η δεύτερη, ωστόσο, συνθήκη είναι προφανής και αφορά την επιτυχία τους στα stress tests, αφού τυχόν «ατύχημα» μπορεί να οδηγήσει μέχρι και σε bail in. Και μετά την Κύπρο η λέξη αυτή είναι ο μεγαλύτερος «πονοκέφαλος» όχι μόνο για τις ελληνικές ή τις αδύναμες τράπεζες, αλλά και για ευρωπαϊκούς κολοσσούς.
Πάντως υπάρχει αισιοδοξία, μιας και σύμφωνα με ξένους αναλυτές οι ελληνικές τράπεζες όχι μόνο θα περάσουν με επιτυχία τα stress tests , αλλά θα «πλασαριστούν» μεταξύ των τραπεζών με την μεγαλύτερη αξιοπιστία. Σε αυτό συμβάλλουν οι εξουθενωτικοί έλεγχοι της BlackRock και η ανακεφαλαιοποίηση μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η τοποθέτηση των monitoring trustees στις συστημικές τράπεζες από την αρχή του χρόνου, σε συνδυασμό με το διαρκές και ασφυκτικό pressing της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Κομισιόν, ανεβάζει κατηγορία τους ελληνικούς ομίλους.
Αυτό όμως, που κάνει τη διαφορά και ξεχωρίζει τις ελληνικές τράπεζες από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές, είναι το Troubled Asset Review, δηλαδή η αξιολόγηση των πρακτικών διαχείρισης των προβληματικών χορηγήσεων. Αυτό γιατί η συγκεκριμένη «άσκηση» της BlackRock δίνει την δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα ένα πρόβλημα που δεν είναι ελληνικό. Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η Ισπανία δημιούργησε ολόκληρη «bad» bank στην προσπάθεια της να αναχαιτίσει την ενίσχυση του φαινομένου των «κόκκινων» δανείων. Επίσης, σημαντικό πλεονέκτημα των ελληνικών τραπεζών αποτελεί η ελάχιστη έκθεση που έχουν σε κρατικούς τίτλους, δεδομένου ότι τα ελληνικά κρατικά ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους αντικαταστήθηκαν, στο πλαίσιο του PSI, με ομόλογα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, που είναι κορυφαίας αξιολόγησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου